Klíčené a sušené

Všechny výrobky jsou vhodné pro celiakyKlíčíme a sušíme několik typů obilovin, pseudoobilovin a luštěnin. Semena při klíčení začínají ožívat – po kontaktu s vodou se spouští série biochemických reakcí, během nichž semena částečně změní svůj nutriční profil. Díky tomu jsou následně klíčená zrna příznivější pro lidské zažívání. V přesně určenou dobu klíčení zastavíme tím, že zrna tepelně ošetříme – zasušíme.

Můžeme garantovat dlouhou trvanlivost klíčených zrn, přičemž nepřidáváme žádný konzervant, cukr ani „éčko“. Výrobky jsou pouze sušeny.

Benefity naklíčených semínek:

  • ZVÝŠENÍ VÝŽIVOVÉ HODNOTY
  • VYŠŠÍ KONCENTRACE HODNOTNÝCH NUTRIENTŮ – proteiny (čočka, fazole), vláknina (fazole, pohanka), antioxidanty (oves)
  • VYŠŠÍ STRAVITELNOST – enzymatická aktivita pomáhá měnit škroby v menší a jednodušší látky, které mají lepší stravitelnost
  • PŘÍJEMNÁ CHUŤ – výrobky jsou jemné, zrna křupavá, dají se lehce kousat. Výrobky získávají lehce sladovou chuť, bez hořkých tónů a pachutí, typických pro surové zrno.
  • OKAMŽITÁ KONZUMACE – není nutné další tepelné ošetření, jelikož naše technologická úprava umožňuje výrobek rovnou konzumovat.

Technologie výroby

  • Výběr semen – kvalitu zrnin sledujeme už od zemědělských ploch. Celý proces začíná výběrem vysoce kvalitního zrna s vysokou klíčivostí. Všichni naši dodavatelé musí splňovat standardy kvality, tedy odrůdovou čistotu, vyrovnanost zrn a vysokou klíčivost.
  • Čištění – Několikastupňové čištění je první předpoklad pro následnou kvalitu finálního produktu.
  • Máčení – Semena namočíme do pitné vody. Tím dochází k promývání od nečistot.
  • Klíčení – Semena začínají ožívat a spouští se série biochemických reakcí, nezbytných pro klíčení. Tato fáze trvá 24 – 48 hodin. Semena během ní částečně změní svůj nutriční profil. Během klíčení samozřejmě sledujeme optimální teplotu a vlhkost.
  • Tepelné ošetření – Proces klíčení je nutné v optimální fázi zastavit tepelným ošetřením a dosušením materiálu.
  • Balení – Produkty balíme do doypacků pro maloobchod či papírových pytlů s PE vložkou, případně bigbagů pro export.

Celý klíčící proces se děje v prostředí, kde nedochází ke kontaminaci lepkem.

Výsledné balení klíčených obilovin a luštěnin

V současné době nabízíme tyto čtyři druhy klíčených lupínků, které jsou baleny v praktickém uzavíratelném doypacku.