Vegetariánská
Boloňská omáčka

Klíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.

Porcí:

4 porce

Čas přípravy:

10 min.

Doba vaření:

20 min.

Celkový čas:

30 min.

Recept

Ingredience

  • 1 mrkev (cca 100 g)
  • 125 g celeru nebo 1 petržel
  • 1/2 cibule (cca 50 g)
  • 1 stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje (20 g)
  • 1/2 lžíce soli
  • 250 ml rajčatového protlaku
  • 100 g KLÍČENÉ ČERVENÁ ČOČKA LUPÍNKY
  • 500 ml vody
  1. Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, česnek nasekáme nahrubo. V kastrolu rozehřejeme olej, vhodíme do něj mrkev a celer, osolíme větší špetkou soli a asi 3 minuty zprudka opékáme a mícháme, až se zelenina začne lehce zabarvovat dozlatova. Přidáme cibuli a česnek a ještě asi minutu mícháme. 
  2. Orestovanou zeleninu zalijeme rajčatovým protlakem, dolijeme 500 ml vroucí vody, osolíme zbytkem soli a přivedeme k varu. Zvolna vaříme 5 minut odkryté, poté přidáme čočku, přiklopíme poklicí a necháme ještě 5 minut dojít a zhoustnout. 
  3. Pokud je to třeba, dochutíme omáčku solí a pepřem, případně i trochou cukru, pokud byl rajčatový protlak příliš kyselý. Podáváme s těstovinami, lehce zasypané strouhaným sýrem – nejlépe parmazánem.

Omáčku servírujte ideálně s těstovinami, parmazánem a pár lístky bazalky nebo petrželky.

Nutriční hodnoty

Orientační nutriční hodnoty stanovené výpočtem při použití běžných surovin uvedených v receptu výše.

Množství na jednu porci (cca 290 g)

Energie: 951 kJ/227 kcal
Bílkoviny:  2,2 g
Tuky: 5,8 g
Sacharidy: 33,2 g
Z toho cukry:  12,8 g
Vláknina: 8,0 g

Další recepty

Špagetová dýně s klíčenou červenou čočkou

Špagetová dýně s klíčenou červenou čočkou

Špagetová dýně s klíčenou červenou čočkouKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 4 porcePříprava: 15 min.Doba vaření 45 minutCelkový čas: 60...

Čočkovo ovesný dezert

Čočkovo ovesný dezert

Čočkovo-ovesný dezertKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 3 porcePříprava: 10 min.Doba uležení: přes noc (10 hodin)Celkový čas:  1 noc/1...

Sekaná z naklíčené čočky

Sekaná z naklíčené čočky

Sekaná z naklíčené čočkyKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 6 porcíČas přípravy: 30 min.Doba vaření:  45 min.Celkový čas: 75...

Pomazánka s klíčené červené čočky

Pomazánka s klíčené červené čočky

Pomazánka s klíčené červené čočkyKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 3 porceČas přípravy: 5 min.Doba vaření:  Celkový čas: 10...