Vegetariánská
Boloňská omáčka
Klíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.
Porcí:
4 porce
Čas přípravy:
10 min.
Doba vaření:
20 min.
Celkový čas:
30 min.
Recept
Ingredience
- 1 mrkev (cca 100 g)
- 125 g celeru nebo 1 petržel
- 1/2 cibule (cca 50 g)
- 1 stroužek česneku
- 2 lžíce olivového oleje (20 g)
- 1/2 lžíce soli
- 250 ml rajčatového protlaku
- 100 g KLÍČENÉ ČERVENÁ ČOČKA LUPÍNKY
- 500 ml vody
- Zeleninu očistíme, oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky, česnek nasekáme nahrubo. V kastrolu rozehřejeme olej, vhodíme do něj mrkev a celer, osolíme větší špetkou soli a asi 3 minuty zprudka opékáme a mícháme, až se zelenina začne lehce zabarvovat dozlatova. Přidáme cibuli a česnek a ještě asi minutu mícháme.
- Orestovanou zeleninu zalijeme rajčatovým protlakem, dolijeme 500 ml vroucí vody, osolíme zbytkem soli a přivedeme k varu. Zvolna vaříme 5 minut odkryté, poté přidáme čočku, přiklopíme poklicí a necháme ještě 5 minut dojít a zhoustnout.
- Pokud je to třeba, dochutíme omáčku solí a pepřem, případně i trochou cukru, pokud byl rajčatový protlak příliš kyselý. Podáváme s těstovinami, lehce zasypané strouhaným sýrem – nejlépe parmazánem.
Omáčku servírujte ideálně s těstovinami, parmazánem a pár lístky bazalky nebo petrželky.
Nutriční hodnoty
Orientační nutriční hodnoty stanovené výpočtem při použití běžných surovin uvedených v receptu výše.
Množství na jednu porci (cca 290 g)
Energie: 951 kJ/227 kcal
Bílkoviny: 2,2 g
Tuky: 5,8 g
Sacharidy: 33,2 g
Z toho cukry: 12,8 g
Vláknina: 8,0 g

Další recepty
Quiche s naklíčenou čočkou
Quiche s naklíčenou čočkouKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: Pro 4 osobyČas přípravy: 30 min.Doba vaření: 70 min.Celkový čas: 100...
Krémová polévka z pečené dýně
Krémová polévka z pečené dýněKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: Pro 4 osobyČas přípravy: 15 min.Doba vaření: 70 min.Celkový čas: 85...
Hustá luštěninová polévka
Hustá luštěninová polévkaKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 4 porceČas přípravy: 10 minutDoba pečení: 40 minutCelkový čas: 50...
Luštěninový hummus
Luštěninový hummusHummus je studený pokrm původem z Blízkého východ - jde o kaši či dip původně z cizrny, dochucený sezamovou pastou.Porcí: 4 porceČas přípravy: 15 min.ReceptIngredience 5 polévkových lžic KLÍČENÉHO HRACHU 3 polévkové lžíce KLÍČENÉ ČERVENÉ ČOČKY 3...
Špagetová dýně s klíčenou červenou čočkou
Špagetová dýně s klíčenou červenou čočkouKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 4 porcePříprava: 15 min.Doba vaření 45 minutCelkový čas: 60...
Čočkovo ovesný dezert
Čočkovo-ovesný dezertKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 3 porcePříprava: 10 min.Doba uležení: přes noc (10 hodin)Celkový čas: 1 noc/1...
Sekaná z naklíčené čočky
Sekaná z naklíčené čočkyKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 6 porcíČas přípravy: 30 min.Doba vaření: 45 min.Celkový čas: 75...
Pomazánka z klíčené červené čočky
Pomazánka z klíčené červené čočkyKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: 3 porceČas přípravy: 5 min.Doba vaření: Celkový čas: 10...