Naše recepty z hrachu

Hrách je velmi bohatý na vitaminy (hlavně skupiny B – B1, B2 a B3), ve větším množství také na minerální látky – zvláště fosfor a draslík, ale i vápník a hořčík. Vitaminy skupiny B jsou důležité pro naše mentální zdraví a pevné nervy, zdravou pleť, dobrý krevní oběh a celkovou imunitu. Vysoký obsah vlákniny pomáhá čistit organismus od toxinů. Hrách je vynikajícím rostlinným zdrojem bílkovin.

Klíčením hrachu dochází ke koncentraci hodnotných nutrientů. Mouka i lupínky z naklíčeného a vysušeného hrachu jsou lépe stravitelné a je možné je ihned konzumovat. Skvěle se hodí zejména do salátů, polévek či pomazánek.

Luštěninový hummus

Luštěninový hummus

Luštěninový hummusHummus je studený pokrm původem z Blízkého východ - jde o kaši či dip původně z cizrny, dochucený sezamovou pastou.Porcí: 4 porceČas přípravy: 15 min.ReceptIngredience 5 polévkových lžic KLÍČENÉHO HRACHU 3 polévkové lžíce KLÍČENÉ ČERVENÉ ČOČKY 3...

Indická veganská hrachová pochoutka

Indická veganská hrachová pochoutka

Indická veganská hrachová pochoutkaKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: Pro 4 osobyDoba vaření: 10 min.Celkový čas: 15...

Dip z klíčeného hrachu

Dip z klíčeného hrachu

Dip či pomazánka z klíčeného hrachuKlíčené sušené obiloviny a luštěniny zvyšují biologickou hodnotu stravy. Nebude vás z nich nadýmat a dopřejete svému tělu bílkoviny, vlákninu a minerální látky.Porcí: Pro 4 osobyPříprava: 15 min.Celkový čas: 15 min.ReceptIngredience...

Hrách je původem z východního Středomoří a patří k nejstarším potravinám mírného pásma. Svědčí o tom nálezy z období neolitu. Je zajímavé, že asi do 17. století se ale hrách sklízel jen v suchých luscích; semena se pak vařila nebo mlela na mouku.